Picture
Picture
ljus-minnessida
minnessida-liten
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Här är vår franske läckerbit, vår förra avelshane Odin eller Nalle-Palle som han kallas.

Efter att vi bestämt oss för att kastrera vår älskade hankatt Brembo så letade vi lång tid efter en ny avelshane till vår uppfödning. Med de stamtavlor vi har på våra honkatter har det blivit svårare och svårare att hitta lämpliga hanar i Sverige. Vi bestämde oss därför ganska snart för att importera en hankatt. Vi pratade med Patricia och Richard Buske
(S* Phoenix Pride) och Camilla Axnér (S* BlueSapphire`s) och tillsammans beslöt vi oss för att importera en hankatt. Camilla hade sålt en brunmaskad hane till en fransk uppfödare (Anne-Cathrine Aeimerton, De Wikinggard) och hon hade en blåmaskad hankatt som hon hade funderat på att omplacera. Vi frågade om vi kunde få köpa honom och över ett halvår senare så kom han äntligen hit. Anne-Catrine är egentligen svenska, hon flyttade till Frankrike på 70-talet med några birmakatter. Hon bor numera i Nice vilket gör att vi har en äkta Rivierans guldgosse hemma hos oss.

Nalle-Palle är en stor och kraftig hankatt med en helt suverän benstomme, han väger just nu 6,5 kg. Han har en bra typ, mycket bra maskfärg samt ett helt suveränt temperament. Hans ögonfärg kunde däremot vara bättre och hans öron en aning mindre men man kan inte få allt. Det bästa med honom är dessutom hans, för Sverige, helt unika stamtavla. Han har IC Bifarmens Filippa Wikinggard och IC Lungh-San av Drotten en gång i stamtavlans fjärde led men resten är enbart franska katter, dessutom är Filippa och Lung-San äldre katter och har enbart mycket gamla svenska linjer och importer bakom sig. Han har en väldigt hög inavelsgrad själv men tillsammans med våra honor så blev det väldigt låg inavelsgrad på samtliga kattungar (under 2% räknat på 9 generationer). Anledningen till det är att de katter som återkommer i hans stamtavla inte förekommer i våra honors stamtavlor.

Vi samägde honom ihop med Patricia & Richard Buske
(S*Phoenix Pride) samt Camilla Axnér (S*BlueSapphire`s) och han användes enbart till våra honkatter. Ett av villkoren till att vi fick köpa honom var nämligen att han skulle användas sparsamt i avel samt endast av oss som ägde honom. Det finns även restriktioner på de söner han fick efter sig med ett litet antal undantag. Det är ju inte meningen att han ska få så många avkommor att hans nya linjer inte gör någon nytta. Nalle-Palle blev pappa två gånger i Frankrike och fick totalt 10 kattungar där, fyra i den första kullen och sex i den andra. Han fick sedan 8 st kullar i Sverige med totalt 28 st kattungar innan han blev kastrat den 12/3. Alla hans kattungar har varit stora, pigga och friska. Dessutom har de varit mycket bättre i typen än vad vi hade hoppats på och det är ju alltid roligt:-)

Hittills har han aldrig blivit utställd i Sverige men däremot är han utställd fyra gånger i Frankrike med resultatet att han är Champion och har ett cacib. Antagligen kommer Odin aldrig att ställas ut i Sverige pga att vi har varit tvungna att omplacera honom efter att han blev kastrat. Han och Brembo kom aldrig överens så en omplacering blev den bästa lösningen för alla parter. Odin är numera bortskämd ensamkatt hemma hos fam. Brandell i Flen.

Slutligen vill vi tacka Anne-Cathrine, De Wikinggard, för att hon gav oss chansen att köpa denna underbara katt!

Nalle-Palle som "bebis" ca 8 mån gammal.

nallepalle2y

Nalle-Palle vid 2 års ålder.

Nalle-Palle vid 3 års ålder.

© Copyright Saphire Extreme. Anette & Bjarne Tel: 08-647 38 98.