Picture
Picture
ljus-minnessida
minnessida-liten
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
ep-ec-brembo
Bremboprofil

Vinnare av: 40 BIV, 3 BIR, 45 NOM, 4 BOX, 18 BIS, 4 BIS avelshane, 7 st 1:a hane SEN/VET

BIV (SbI a) i SVERAK 1997

2:a bästa vuxen Kat. II i Järva Kattklubb 1997

BIV (SbI a) i SVERAK 1998

Bästa vuxen Kat II i Järva Kattklubb 1998

Årets katt kastrat kat. II i SVERAK 2001

BIV (SbI a) i SVERAK 2001

Bästa kastrat Kat II i Järva Kattklubb 2001

Bästa kastrat i Birmasällskapet 2001

Älskade Brembo! Inga ord kan beskriva hur mycket vi saknar dig och hur tomt det blev i vårt hus efter att du gick bort. 12 år var alldeles för kort tid tillsammans med dig men jag är så tacksam över de åren vi fick och allt du gav oss. Utan dig hade vi inte haft någon uppfödning, vi hade aldrig ställt ut och vi hade aldrig lärt känna några av våra allra bästa och närmsta vänner. Helt otroligt att vårt beslut att köpa en birma kunde leda till så mycket!

Du hade inte varit sjuk en enda dag i ditt liv innan du hastigt började åldras under vintern -07/08. Det var inget fysiskt fel på dig som kunde åtgärdas utan du hade helt enkelt blivit gammal. I slutet av mars hade du blivit väldigt dålig och vi förstod att du inte hade långt kvar. Den 15/4 åkte vi med dig till vår underbara veterinär Sonja och i lugn och ro så fick du somna in. Det var absolut det svåraste jag någonsin gått igenom och även om jag vet att det var rätt beslut så kändes det så otroligt hemskt att behöva säga farväl till dig min älskade lilla katt.


Sagan om Brembo

Vi köpte Brembo av Lotta Edlund (f.d Westman), S* Trampedals birmauppfödning, hösten 1995 och ändrade därmed vårt liv. Vi var då inte alls intresserade av utställning och avel utan vi ville bara ha en trevlig katt till sällskap och det fick vi ju fast med en liten bonus:-) Från början ville vi ha en honkatt till sällskap men eftersom honorna i kullen redan var tingade så frågade Lotta om vi kunde tänka oss att köpa den finaste hanen istället och pröva att ställa ut och på den vägen var det, vi var fast! Eftersom vi inte alls hade en aning om hur en fin birma skulle se ut och hur noga det var med sockor & kilar och allt annat så kan det bara beskrivas som nybörjartur att vi fick chansen att köpa en så fin katt som Brembo visade sig vara. En utställning följdes snart av en annan och sedan allt eftersom vi lärde oss mer om birman och läste på om avel så bestämde vi oss för att köpa en hona, skaffa stamnamn och börja föda upp. Det var ett stort steg för oss och Brembo hade hunnit bli 1,5 år gammal innan han fick sällskap av Dizzy.

Eftersom vi inte hade någon hona själva i början så lånade vi istället ut honom till andra uppfödare. Även efter att vi köpte Dizzy så fortsatte vi att låna ut honom eftersom jag tycker att en honkatt är för lite för en fertil hankatt. Hans avelskarriär började lite knackigt och det tog några försök innan han förstod vad han skulle göra med honkatterna som hälsade på:-) Han blev inte fertil förrän han nästan var 1,5 år men när han väl blev det så var han en underbar avelshane. Han var nästan 5 år när han blev kastrat och strilade aldrig en enda gång under den tiden han var fertil. Han missade heller aldrig att göra en hona dräktig och var mot slutet oerhört effektiv när han parade. En hona hade vi hos oss i endast tolv timmar och det resulterade i 5 stycken kattungar! Han präglade sina avkommor väldigt mycket och gav många av sina bästa egenskaper till de kattungar han fick efter sig. I hans sista kull fick vi till vår stora glädje chansen att köpa en liten honkatt efter honom. Glory som vi kallar henne är mycket lik sin far och det känns mycket bra att vi fick chansen att få köpa en kattunge efter Bembo eftersom allt startade med honom. Nu är alla honor som vi har i avel ättlingar till Brembo så han har verkligen varit grunden till vår uppfödning.

Han hade dessutom fantastiska framgångar på utställningar under åren och vann många BIS (Best In Show) och BOX (Best in Opposite Sex), både som fertil och kastrat. Dessutom tog han alla sina 42 stycken certifikat för att bli EC & EP i en följd utan att förlora ett enda certifikat på vägen. Han blev alltså aldrig Ex2 under hela sin karriär trots att han bitvis hade mycket hård konkurrens i sin klass, en helt otrolig bedrift tycker jag! År 2001 lyckades han dessutom bli bästa kastrat (semilånghår) i Järva Kattklubb, Birmasällskapet och SVERAK, helt fantastiskt! Det året blev han också BIV & NOM på Scandinavian Winner och var bara en ynka röst ifrån att bli BIS. Sista sommaren han levde tog vi honom till en sista utställning och då lyckades han bli BIV, NOM och var en röst från att bli BIS i mycket hård konkurrens! Då var han nästan 12 år gammal, helt otroligt!

Brembo har blivit en måttstock för mig på hur en birma ska se ut och i mina ögon var han nästan perfekt:-) Bembo var en kraftig birmahane med en matchvikt på ca 5,5 kg. Han hade en lång kropp med en kraftig benstomme, bra svanslängd, fin pälskvalitet och väldigt bra markeringar. Hans huvud var brett med en bra profil & panna, exellent ögonfärg samt en fin birmalook. Men det absolut bästa med honom var hans superhärliga temperament och starka personlighet.

Brembo är den mest underbara katt jag någonsin träffat och jag anser det vara ett stort privilegium att ha fått chansen att lära känna en katt som han. Jag älskar naturligtvis våra nuvarande katter men Brembo var min hjärtekatt och frågan är om någon katt kommer att betyda så mycket för mig som Brembo har gjort. Det var något speciellt med honom och han kommer alltid vara min favorit! Det är omöjligt att beskriva hans underbara personlighet (och alla hans hyss) och göra honom rättvisa därför nöjer jag mig med att säga att han var mycket speciell så får ni helt enkelt tro på det:-)

Vi är otroligt glada och tacksamma över att ha fått chansen att äga en så fin och speciell katt som Brembo. Många tack till hans uppfödare, Lotta Edlund, för att hon sålde honom till oss!

LillBremban

Brembo som liten kattunge, 8 veckor gammal.

brembosnobb

Brembo vid 3 års ålder,
Foto: Alan Robinson

Brembo vid 6 års ålder.

Brembo vid 8 års ålder.

Brembo 12år_7039 copy

Brembo vid 12 års ålder, lika vacker som han alltid varit:-)

Brembo 12år_7037
Jag och Brembo_8416

Brembo och jag, den sista bilden innan vi skildes åt.

© Copyright Saphire Extreme. Anette & Bjarne Tel: 08-647 38 98.